Sağlık 13 Mart 2025, 11:31
Kaplıcaların içerisinde barındırdıkları zengin mineraller açısından insan sağlığına olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu minerallerin cilt tarafından emilimi vücuttaki dolaşımı artırabilir, kasları gevşetir ve inflamasyonu azaltabilir (1).
Bitlis ilinde irili ufaklı birçok kaplıca bulunmaktadır. Bu kaplıcaların insan sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu ifade edilmektedir. Yöre halkı ve il dışından gelen ziyaretçiler tarafından yoğun talep görmektedir (2).
- GÜROYMAK (ÇUKUR) KAPLICASI
Çukur kaplıcası, Muş-Tatvan yolu üzerinde yer alan Güroymak yerleşmesine 12 km. uzaklıkta ve Muş ovasının kuzeydoğu kenarındadır. Ulaşım durumu, diğer alt yapı yatırımları yetersizdir. Tedavi tesisleri açık havuzlar halindedir. Su sıcaklığı 38-39°C, PH değerleri 6.7 dolayında olan Çukur kaplıcası suları Bikarbonatlı, Sodyumlu, Magnezyumlu, Kalsiyumlu, Demirli ve Karbondioksitli bir bileşime sahiptir. Banyo ve çamur banyosu uygulamalarına elverişli olan bu sular romatizma, solunum yolu, sinir sistemi, sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolları ile metabolizma hastalıklarına iyi gelmektedir (1).
- ILICAK KAPLICASI
Bölükyazı Bucağının Ilıcak Köyündeki kaplıca, Bitlis'e 26 km. uzaklıktadır. Sıcaklığı 44°C olan kaynak suyu, üstü açık küçük bir havuzdan çıkmakta ve yine üstü açık, daha büyük ikinci bir havuza akmaktadır. Çevresinde hiçbir tesis olmayan kaplıcanın suyu banyo uygulamalarıyla mikrop öldürücü, iltihap çözücü etkiler gösterir. Bazı deri hastalıkları ile iltihaplı eklem hastalıklarında da olumlu sonuçlar vermektedir (2, 3).
- GERMAV ILISU KAYNAK GRUBU
Germav Ilısu Kaynağı, Budaklı Köyü’ne 4,5 km uzaklıktadır. Suyun sıcaklığı 36 °C olup, debisi 10 lt/sn dir. Sodyumlu, magnezyumlu ve karbonatlı termal su olup, hidrojen sülfür kokuludur. Kurulu herhangi bir tesis bulunmamakla beraber küçük bir havuz mevcuttur (3).
- NEMRUT DAĞI KAPLICASI
Nemrut Dağı kraterindeki bir kaynaktan çıkan su miktarı saniyede 0.03 lt'dir. Tesisi bulunmayan kaplıcanın 60°C sıcaklıktaki suyu, romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir (4, 5).
- ALEMDAR KAPLICASI
Bitlis kentinin Taş Mahallesindeki kaplıcadan maden suyu olarak da yararlanılmaktadır. Havuz biçimindeki kaynaktan saniyede 1 lt. su çıkmaktadır. Su 15°C sıcaklığa sahiptir. Kükürt kokulu su deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır (1, 3).
- KÖPRÜALTI KAPLICASI
Bitlis kenti çarşı içinde Bitlis Deresi kenarındaki kaynak, üstü kapalı bir havuz halindedir. Kaynaktan çıkan su miktarı saniyede 0.16 lt'dir. Suyun sıcaklığı 18°C olup deri hastalıklarına iyi gelmektedir (2, 5).
- DEĞİRMEN KAPLICASI (İÇMESİ)
Bitlis kentinde bulunan bu kaplıcadan maden suyu olarak da yararlanılmaktadır. Kaynaktan çıkan su miktarı saniyede 0.03 lt'dir. Tesisi bulunmayıp sıcaklığı 13°C dir. Deri hastalıklarında faydalı olduğu belirtilmektedir (1, 3).
- KÖMÜR KAPLICASI
Bitlis'in Taş Mahallesinde bulunan kaplıcanın, kaynağından çıkan su miktarı saniyede 0.09 lt'dir. Romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelen bu suyun sıcaklığı 23°C'dir (1, 4).
- YAMACI SUYU (ACI SU)
Bitlis'in Yolyazı Köyündeki kaplıca suyunun sıcaklığı 19 °C'dir. Kaynağından çıkan su miktarı saniyede 1 lt. dir. Romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir (1, 2).
- YILAN DİRİLTEN MADEN SUYU
Bitlis'in Zeydan Mahallesinde, Mutki yolu üzerindedir. Kaynaktan çıkan su miktarı saniyede 0.4 lt'dir. 14 °C sıcaklığa sahiptir. Hazmı kolaylaştırdığı ifade edilmektedir (3, 5).
KAYNAKÇA
- Savgın E.C, Belli S. (2017). Bitlis İlinin Turizm Çeşitliliğinin İncelenmesi. International Journal of Academic Value Studies. 3(17): 1-13.
- Barut C, Yıldız Z. (2013). Sosyoekonomik Kalkınma Açısından Bitlis İli Turizm Arz Potansiyelinin Değerlendirilmesi. BEU SBE Dergisi. 2(1): 25-50.
- Araboğa Y. Olcay A. (2018). Bitlis İlinin Turizm Potansiyeli ve Yerel Halkın Turizm Olgusuna Bakış Açısı. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 11(57):946-961. DOI: 10.17719/jisr.2018.2505
- Araboğa Y. (2018). Bitlis İlinin Turizm Potansiyeli ve Yerel Halkın Turizm Olgusuna Bakış Açısı. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep Üniversitesi https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/419273
- Bitlis İl Kültür Turizm Müdürlüğü, http://www.bitlis.gov.tr/turizm1 adresinden alınmıştır. (25.12.2024).